Talk About the Latest in Home Automation/Home Electronics
Home Automation Forum

Smarthome Forum
Login or Register
 
Home | Profile | Register | Active Topics | Search | FAQ | Smarthome
 All Forums
 General Discussion
 Thermostats & HVAC Control
 Humidity Sensors
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

jmed999
Average Member

USA
72 Posts

Posted - 08/01/2012 :  04:39:28 AM  Show Profile  Reply with Quote
I installed 2 Venstar 1700s last night. One of them is sending a humidity level to the ISY and the other one isnít. I thought it required an additional sensor to send humidity readings to the ISY.
So should neither of them be sending humidity readings or should they both be sending humidity readings?

BTW, one of them is connected to a heat pump only and the other is connected to a single stage AC and a single stage furnace.

Thanks!

BLH
Advanced Member

4462 Posts

Posted - 08/01/2012 :  07:00:48 AM  Show Profile  Reply with Quote
Unless something has changed. The T1700 can not accept a Humidity Sensor.
In the ISY forums there is information on this.
Early ones needed a set of solder points shorted together to stop it. Later ones may have a header in them where a shorting plug can be installed.
Go to Top of Page

jmed999
Average Member

USA
72 Posts

Posted - 08/01/2012 :  07:04:49 AM  Show Profile  Reply with Quote
But one of my stats is giving a humidity reading. Since installed (12 hours ago) it has varied between 85-87%. I thought they were all equiped with a sensor inside of them...if not, how am I getting this reading? HMMMMM, this is srange.

Thansk for your help!
Go to Top of Page

BLH
Advanced Member

4462 Posts

Posted - 08/01/2012 :  07:12:37 AM  Show Profile  Reply with Quote
False Humidity readings are being reported over in the ISY forums. I believe Steve Lee from Smartlabs had posted some useful information there.

Unless things have changed.
No the T1700 can't take one.
The T1800 can take one but ships with none installed.
The T1900 ships with one installed.
Go to Top of Page

jmed999
Average Member

USA
72 Posts

Posted - 08/01/2012 :  07:17:36 AM  Show Profile  Reply with Quote
Ok...that makse sense. Thanks BLH! You've been very helpful to me as a newbie, lol
Go to Top of Page

BLH
Advanced Member

4462 Posts

Posted - 08/01/2012 :  07:25:29 AM  Show Profile  Reply with Quote
One thing I forgot to ask.
Is yours the T1700 with the external Insteon dongle or the newer internal Insteon adapter inside?
Go to Top of Page

jmed999
Average Member

USA
72 Posts

Posted - 08/01/2012 :  07:45:03 AM  Show Profile  Reply with Quote
I have the 1700s with the insteon module inside the stat....not an external add on.
Go to Top of Page

stusviews
Moderator

USA
11445 Posts

Posted - 08/01/2012 :  11:39:35 AM  Show Profile  Visit stusviews's Homepage  Reply with Quote
I have a T1800 without the humidity sensor, yet HL shows a (phantom) humidity level. In HL, it can be hidden.

Stu's Views is Education and Fun. What do YOU want to VIEW today?
MathLandia High school mathematics learning fun.
Both Stu's Views and MathLandia are free websites that do not sell anything.
Saving energy is not always free. Be a world saver.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
Smarthome Forum © 2000-2014 SmartLabs, Inc Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.07